Chondrodystrofie (CDDY- en IVDD-risico) en Chondrodysplasie (CDPA)

 

Chondrodysdrophy (CDDY) is een eigenschap die veel hondenrassen definieert en wordt gekenmerkt door een vermindering van de lange botlengte (kortere benen) als gevolg van vroege veranderingen in de structuur van groeischijven. CDDY kan ook de gezondheid van dieren beïnvloeden door een abnormaal proces dat voortijdige degeneratie van de tussenwervelschijven veroorzaakt. Twee retrogene inserties van functionele fibroblastgroeifactor 4 (FGF4) verklaren fenotypen met korte benen van honden. FGF4-gen is betrokken bij veel biologische processen, waaronder botontwikkeling.

De eerste ontdekte insertie (Parker et al 2009) is een FGF4-retrogene-insertie in hondenchromosoom 18 (FGF4-18). Deze FGF4-18-insertie verklaart een kortbenig fenotype dat chondrodysplasia (CDPA) wordt genoemd in rassen zoals Basset Hound, Pembroke Welsh Corgi, Teckels, West Highland White Terriers en Scottish Terriers. Overname van CDPA wordt geacht een autosomaal dominante modus te volgen.

De Chondrodysdrophy (CDDY) -mutatie is onlangs ontdekt door onderzoekers in het Bannasch Laboratory aan de University of California, Davis (Brown et al. 2017) als een tweede FGF4-retrogene-insertie in chromosoom 12. Het CDDY bevat een kortbenig fenotype en abnormaal voortijdige degeneratie van tussenwervelschijven leidend tot vatbaarheid voor Hansen’s type I tussenwervelschijfziekte (IVDD). De tussenwervelschijf, die tussen wervels zit, bestaat uit een buitenste vezelmand (annulus fibrosus) gemaakt van 70% collageen en een binnenste gelachtige laag genaamd de nucleus pulposus. Deze structuren zorgen voor flexibiliteit van de wervelkolom. Bij Chondrodystrofische rassen resulteert vroegtijdige verkalking van de nucleus pulposus op jonge leeftijd (vanaf de geboorte tot 1 jaar) in degeneratie van alle schijven bij jonge honden. Deze abnormale schijven zijn vatbaar voor hernia in het wervelkanaal waar de ontsteking en bloeding ernstige pijn en neurologische disfunctie (myelopathie) kunnen veroorzaken, genaamd tussenwervelschijfziekte of IVDD. IVDD heeft een hoog sterftecijfer en hoge kosten voor chirurgische en medische veterinaire zorg.

CDDY wordt geërfd als een semi-dominante eigenschap voor lengte, wat betekent dat honden met 2 exemplaren van de mutatie kleiner zijn dan honden met slechts 1 exemplaar. Met betrekking tot IVDD volgt de overerving een dominante modus, wat betekent dat 1 kopie van de FGF4-12-mutatie voldoende is om honden vatbaar te maken voor IVDD. Honden met zowel FGF4-12 als FGF4-18 vertonen een meer drastische vermindering van de beenlengte. Een van de onderzoeksgebieden is hoe CDDY en CDPA samen kunnen werken om het risico op IVDD te vergroten.

Het veterinaire genetica-laboratorium biedt een gecombineerde test voor CDDY en CDPA voor rassen met fenotypes met lange en korte poten. CDDY en CDPA komen in veel rassen voor. Testen op deze mutaties kan fokkers helpen bepalen of CDDY aanwezig is in de fokdieren en om honden met een IVDD-risico te identificeren. In rassen waar beide mutaties aanwezig zijn, kunnen fokkers profiteren van testresultaten om fokstrategieën te implementeren om de incidentie van CDDY te verminderen, met behoud van het kortbenige fenotype van CDPA.

CDDY-variant is gevonden in rassen zoals: Basset Hound, Beagle, Bichon Frise, Cardigan Welsh Corgi, Cavalier King Charles Spaniel, Chesapeake Bay Retriever, Chihuahua, Chinese Crested, American Cocker Spaniel, Coton de Tulear, Dachshund, Dandie Dinmont Terrier, Engelse springerspaniël, Franse bulldog, Havanezer, Jack Russell Terrier, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Pekingese, Pembroke Welsh Corgi, Poedel (miniatuur en speelgoed), Portugese waterhond, Schotse Terrier, Shih Tzu. Dit is geen volledige lijst met rassen. Onderzoek naar de verdeling van deze mutatie over rassen is aan de gang

Resultaten gerapporteerd als:

Chondrodystrofie (CDDY- en IVDD-risico)

N / N Geen kopieën van CDDY-mutatie.

N / CDDY 1 kopie van CDDY-mutatie. Hond loopt risico op IVDD. Mutatie veroorzaakt beenverkorting in vergelijking met N / N-honden. Wanneer gefokt tot een N / N-hond zal 50% van de puppy’s van normale grootte en 50% van de puppy’s met een risico op IVDD produceren.

CDDY / CDDY 2 exemplaren van CDDY. Hond loopt risico op IVDD. Mutatie veroorzaakt beenverkorting in vergelijking met N / N-honden. Produceert 100% van puppy’s met kortere benen die risico lopen op IVDD.

Helaas hebben bijna alle Franse Bulldoggen weredwijd  CDDY / CDDY (Risico) en zijn er maar een handjevol dragers en vrij te vinden. En dan moeten de dragers en vrije die er zijn ook nog voldoen aan alle andere gezondheid eisen. (genetisch en gezond uiterlijk) Dus om dit er uit te fokken daar zal zeker nog zoveel jaren overheen gaan. En daarbij zijn er maar weinig fokkers die hun honden op erfelijke afwijkingen laten testen. Het is absoluut niet zo dat elke hond IVDD krijgt maar dat er een kans is dat de hond het krijgt,
Onze honden hebben deze problemen die hier uit voort vloeien gelukkig nog nooit gehad maar je moet de pup kopers wel attenderen op IVDD. Wij zijn begonnen met testen en gaan er naar toe werken om het er uit te fokken maar we moeten eerst zien om aan goed gezond materiaal te komen. Er is nog een lange weg te gaan. 

Chondrodysplasia

N / N Geen kopieën van CDPA-mutatie.

N / CDPA 1 kopie van CDPA. Mutatie veroorzaakt beenverkorting in vergelijking met N / N-honden.

CDPA / CDPA 2 exemplaren van CDPA. Mutatie veroorzaakt beenverkorting in vergelijking met N / N-honden.