Dit stuk onderstaande stuk is belangrijk voor kopers maar ook voor fokkers (vertrouwen is in beide gevallen een heel belangrijk punt)

Dit wil ik even kwijt wat betreft want dit zit ons echt dwars:

We hebben eind 2015 een ongegronde onbewuste fout gemaakt.

We hebben een rode Franse Bulldog reu “Pajero Kron Vekar” uit Duitsland gebruikt die op vele erfelijke afwijkingen is getest (inclusief rug / nek, allergieën, patella luxatie, kortom echt super uitslagen en in de rug/nek geen een verkeerde wervel !!!)
(Alle uitslagen heb ik in het Duits op mijn pc staan)

Leuke combinatie voor onze Chaya, om wat grovere puppy’s te krijgen (Chaya is een hybride type) De broer van deze Franse bulldog reu woont hier in Hongarije bij ons in de buurt, maar hij is helaas niet getest. Dus we geven de voorkeur aan 14 uur rijden voor een geteste hond die bij onze Chaya past. We hadden een mooi nest en ze zagen er gezond uit. Ze hadden allemaal goede eigenaren gevonden, dus we waren tevreden. (pups geboren op 27 Januari 2016)

Maar later ontvingen we een bericht van een pup uit deze bewuste combinatie met (ademhaling) problemen. We zijn vreselijk geschrokken. Dit hadden we nog nooit meegemaakt met onze eigen gefokte puppy’s maar wel met 2 import Franse Bulldoggen dus we kenden dit heel goed. En dan was er weer één met hetzelfde probleem en wij sturen iedereen altijd naar Sleeuwijk (bulldog specialist)

Meer dan de helft van de pups uit dit bewuste nest hadden veel te lange gehemeltes (alleen de luchtpijp grote was gelukkig goed) Maar achteraf bleken er veel meer gezondheid problemen te zijn in dit nest , te korte pootjes, knie problemen, dichte neusgaten, etc… Als één pup in een nest een afwijking heeft dat kan gebeuren maar zoveel pups dan spreek je over en erfelijke afwijking. We waren zo verdrietig en we zijn altijd open en eerlijk.

We waren heel boos omdat de fokker had gelogen over de slechte luchtwegen van de reu want dat is erfelijk en deze arme puppy’s moesten een operatie ondergaan, de lange verhemeltes moesten ingekort worden. We waren ook eerlijk met de puppykopers en ondersteunen ze zoveel mogelijk, zowel emotioneel als financieel. De eigenaar van de Franse Bulldog reu die we gebruikt hadden zei dat hij te dik en uit vorm was maar dat was dus duidelijk gelogen. Dit gebeurt nooit meer, we voelden ons erg schuldig, we vertrouwden de eigenaar, omdat de hond werd getest op zoveel genetische defecten. Maar nu moet elke reu die we gebruiken een keelinspectie ondergaan voordat er mee gefokt wordt want dit willen we nooit meer meemaken!

Tot dusverre zijn we zeer tevreden (buiten het nest waarover ik schreef) Maar ik zal nooit zeggen dat ik nooit een ongezonde hond fok, het is nog steeds de natuur die ook meespeelt.

Het is ook niet dat alle fokkers over een kam geschoren moeten worden.
Er zijn veel FCI fokkers die heel goed bezig zijn en fokkers die onbewust denken dat ze goed bezig zijn en niet beter weten maar die nu nadenken ben ik wel goed bezig? En vragen wat ze allemaal kunnen doen om gezonder te fokken en ja daar ben ik trots op en als al die fokkers alleen nog maar met gezonde honden en nieuwe bloedlijnen fokken hebben we steeds meer gezond bloed voorhanden om mee te fokken.

En natuurlijk heb je ook een klein groepje geldbeluste FCI fokkers en die zetten gewoon alles op elkaar met alle gevolgen van dien! (inteelt, doorgefokte teven etc)