Beschrijving

Bij distichiasis groeien haren vanuit de vrije ooglidrand waarin zich normaal geen haarzakjes bevinden. Als de haren naar het hoornvlies gericht zijn, zullen zij het hoornvlies irriteren en kunnen zelfs voor krasjes op het hoornvlies zorgen. De hond zal overvloedig tranen (door irritatie van de oogbol), een natte onderooglidrand hebben en er kan sprake zijn van verkleuring van het hoornvlies door irritatie en het ingroeien van bloedvaatjes in het hoornvlies. De haartjes zelf zijn zonder loep slecht zichtbaar, soms is een slijmpropje dat vaak aan de haar blijft hangen wel met het blote oog te zien.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een uitgebreid oogonderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het verwijderen van de afwijkend geplaatste haren. Zelden volstaat dit met het regelmatig epileren van de haren. Definitieve verwijdering wordt verkregen door het haarzakje te vernietigen, te bevriezen of eruit te snijden. Dit vereist specifieke vaardigheden en apparatuur en dient te worden overgelaten aan een oogspecialist.