Hemivertrebrae is een aandoening waarbij de ruggenwervels een afwijkende vorm hebben. Dit hoeft niet altijd problemen te veroorzaken, maar bij ernstig afwijkende wervels kan het ruggenmerg samengedrukt worden waardoor er neurologische problemen (zenuwverschijnselen) ontstaan.

Degeneratie van de tussenwervelschijven is een aandoening waarbij de tussenwervelschijven worden aangetast. De tussenwervelschijf is een structuur tussen de wervels die schokken opvangt en de wervelkolom stabiliseert. Normaal gesproken gaan de tussenwervelschijven geleidelijk achteruit (degeneratie) tijdens het ouder worden. De tussenwervelschijf bestaat uit een stootkussen (nucleus pulposus) dat is omgeven en op zijn plaats wordt gehouden door een ring van stevig bindweefsel. Bij degeneratie wordt vooral de kwaliteit van deze ring (annulus fibrosus) slechter. Dit wordt vooral bij oudere dieren gezien maar kan soms al in de eerste twee jaar van het leven beginnen. Dit hoeft nog niet direct verschijnselen te geven bij de hond, maar kan uiteindelijk pijn en zenuwschade veroorzaken. De verzwakte tussenwervelschijf kan gaan uitpuilen en daardoor druk op zenuwen en ruggenmerg veroorzaken, wat rugpijn geeft op die plaats (hals of rug). Als de ring rond de tussenwervelschijf doorbreekt ontstaat een hernia (Hernia  Nucleus Pulposus, ook wel Canine Intervertebral Disk Disease genoemd) en kunnen naast pijn ook verlammingsverschijnselen optreden. Symptomen van problemen met de tussenwervelschijven zijn bijvoorbeeld dat de hond niet meer wil wandelen, springen of traplopen en laat merken dat hij pijn heeft bij het aanraken van bijvoorbeeld de nek. De meest voorkomende plaatsen van zo een hernia is in de halswervelkolom en in het gebied van de lendenwervels (lage rug).

De misvormde wervel is een betrekkelijk stuk kleiner in lengte dan de normale wervel

Op deze radiografie opname zijn de normale wervels en de afwijkende wervels aangeduid. Het is omwille van de afwijkende wervels dat deze patiënt een zeer afwijkende vorm van de rug heeft. De rug loopt immers in een bult in plaats van in een rechte lijn

De misvormde wervel is een betrekkelijk stuk kleiner in lengte dan de normale wervel

                                        

Op deze radiografie opname zijn de normale wervels en de afwijkende wervels aangeduid. Het is omwille van de afwijkende wervels dat deze patiënt een zeer afwijkende vorm van de rug heeft. De rug loopt immers in een bult in plaats van in een rechte lijn.

                                                               

LET OP: De perfecte wervelkolom bij de Franse Bulldog bestaan bijna niet,  gezien de bouw van de Franse Bulldog!!!