Hyperuricosurie of kortweg HUU is een erfelijke toestand van de hondengezondheid die ervoor zorgt dat de urinezuurconcentratie in de urine van de hond abnormaal hoog is, wat de kans verhoogt dat aangetaste honden nier- en blaasstenen ontwikkelen, evenals blaasontsteking.

De aandoening treedt op vanwege een genmutatie, die op zijn beurt ertoe leidt dat urinezuur niet effectief wordt getransporteerd tussen de lever en de nierorganen.

Nier- en blaasstenen kunnen zeer pijnlijk zijn voor honden en zijn vaak te groot om op natuurlijke wijze door het lichaam te worden opgenomen, wat betekent dat ze chirurgisch moeten worden verwijderd. De aandoening kan tot op zekere hoogte worden beheerst door een receptdieet te voeren dat is ontworpen om de zuurgraad van de urine te verminderen, maar het kan een probleem zijn voor het leven van de hond, en mogelijk ook duur zijn om te behandelen als een operatie nodig is.

De aandoening is niet besmettelijk en is een erfelijke aandoening, wat betekent dat de enige manier voor een hond om de aandoening te ontwikkelen is door middel van het erven van de juiste combinatie van gemuteerde genen van hun twee ouders.

Om de verspreiding van de aandoening door de bredere genenpool van aangetaste rassen tegen te gaan, houdt The Kennel Club toezicht op een testschema en een gezondheidsresultatenvinder voor de aandoening, waardoor potentiële fokkers van risicovolle rassen kunnen testen op de status van hun eigen honden voorafgaand aan de fokkerij.

In dit artikel zullen we hyperuricosurie bij honden in meer detail bekijken, inclusief wat voor soort honden er door beïnvloed kunnen worden, hoe de erfelijkheid van de aandoening werkt en hoe je je hond kunt laten testen. Lees verder voor meer informatie.

Meer over hyperuricosurie

Hyperuricosurie’s belangrijkste effect op honden met de aandoening is een neiging om te leiden tot blaas- en nierstenen, die ontstaan ​​door de te zure urine, wat leidt tot de vorming van kristallen die uiteindelijk in stenen worden gevormd.

Deze stenen kunnen mogelijk de normale eliminatieroutes van de blaas en de nieren blokkeren, maar ook pijnlijk zijn om te passeren als de stenen groot zijn, en als bijzonder grote stenen niet normaal kunnen worden doorgelaten of in het lichaam kunnen worden gebroken om in de urine te worden geëlimineerd, vereist chirurgische verwijdering.

Het verwijderen van stenen betekent niet dat er zich verder geen stenen zullen vormen en de aandoening wordt meestal gecontroleerd door zorgvuldige monitoring en voeding van een speciaal dieet dat is ontworpen om de te hoge zuurgraad van de urine in evenwicht te brengen en zo de kans op stenen te verkleinen. vormen.

Op zoek naar gratis huisdierenadvies voor je hond ?. Klik hier om lid te worden van de favoriete huisdierencommunity in het Verenigd Koninkrijk – PetForums.nl

Welk type honden kan worden beïnvloed door de aandoening?

De meeste geregistreerde hondenrassen in het Verenigd Koninkrijk hebben ooit een erfelijke hyperuricosurie gehad, wat theoretisch betekent dat elk hondenras kan worden aangetast.

Echter, de rassen beschouwd als de meeste risico’s voor de aandoening en dus, dat The Kennel Club beveelt pre-fokken screening voor, zijn de Dalmatische, Amerikaanse bulldog, Franse bulldog, Engels bulldog, grote Munsterlander, en de Russische zwarte terriër.

Cross-rashonden kunnen de aandoening mogelijk ook erven als beide ouders de genmutatie dragen die tot de aandoening leidt, en hoewel het minder waarschijnlijk is dat een kruisling hyperuricosurie ontwikkelt dan een rashond vanwege de voordelen van hybride kracht, omdat de aandoening is in zo’n groot aantal rassen geïdentificeerd, het is nog steeds iets om in gedachten te houden.

Hoe werkt de erfelijkheid van de aandoening?

Hyperuricosuria wordt geërfd door middel van autosomale recessieve erfelijkheid, wat betekent dat alleen omdat een van de ouderdieren de aandoening heeft of er een drager voor is, hun puppy’s niet noodzakelijk worden beïnvloed – de combinatie van genen geërfd van beide moederhonden dicteert de status van de pups. Honden kunnen ofwel helder, drager of aangetast zijn, waarbij dragers niet zelf aan de aandoening lijden, maar toch de genmutatie aan hun nakomelingen kunnen doorgeven.

  • Twee duidelijke honden zullen duidelijke puppy’s produceren.
  • Twee aangetaste honden zullen getroffen puppy’s produceren.
  • Twee dragers produceren een mengsel van 50% dragers, 25% helder en 25% aangetast.
  • Een duidelijke hond en een drager produceren 50% heldere en 50% dragers.
  • Een doorzichtige hond en een getroffen hond produceren een nestje dragers.
  • Een drager en een aangetaste hond produceren 50% dragers en 50% aangetast.

 

 

            Een DNA-test beschikbaar om lijders en dragers op te sporen.