In het begin deden wij gewoon bij elke Franse Bulldog teef een keizersnede want dat was normaal, er werd altijd gezegd een Franse Bulldog kan niet normaal bevallen maar dan lees je over een nestje  Franse Bulldoggen die op natuurlijke wijze geboren zijn dat zet je toch aan het denken.

Het probleem waarom een Franse Bulldog meestal via een keizersnede moet bevallen ligt in de anatomie van het ras. Of de moeder heeft een nauw bekken en/of de puppy heeft een te brede kop. Hierdoor zullen de puppy’s in vele gevallen niet door het geboortekanaal kunnen passeren.

Natuurlijk zijn er teven met een te nauw bekken maar ik denk dat het probleem met de brede kop van de pup veel hoger ligt.

Als je merendeel van de combinaties ziet die er gemaakt worden, grove korte honden met hele grote koppen dan weet je al dat de pups ook dezelfde brede koppen krijgen en dus alleen d.m.v een keizersnede geboren kunnen worden.

Dus richten wij ons op combinaties met beide een normaal hoofd en we laten de geboorte kanaal van de moeder opmeten of ze normaal kan bevallen.

Gezien wij ook Amerikaanse Bulldoggen fokken (sinds 1999) die over het algemeen op natuurlijke wijze bevallen (of er moeten complicaties zijn)  kennen wij heel goed het verschil tussen een keizersnede en een natuurlijke bevalling en een natuurlijke bevalling is voor de moeder veel veiliger en voor ons is het ook veel leuker om mee te maken.

Het zal jammer genoeg niet in alle gevallen mogelijk zijn. Wanneer de puppy’s of de moeder in gevaar komen zal er helaas toch moeten gekozen worden voor een keizersnede.

Bij de kortschedeligen in het algemeen kan de narcose een uitdaging zijn voor de dierenarts. Het advies is uw dier toe te vertrouwen aan een dierenarts die zowel bekend is met gasnarcose als met brachycefale (kortsnuitige) rassen

Het grootste voordeel van gasnarcose is de regelbaarheid. Een dier dat te diep onder narcose is kan worden “wakker gemaakt” door minder gas toe te dienen. Dit in tegenstelling tot injectienarcose, waarbij de narcosediepte vóór de operatie wordt bepaald en tijdens de operatie niet meer is te wijzigen. Ook het herstel na de operatie gaat met gasnarcose vlotter, omdat het gas na de operatie wordt uitgeademd. De injectievloeistof moet worden afgebroken door de lever en/of uitgescheiden via de nieren.

Er zijn meer redenen voor een keizersnede bij de hond:

  • Kleine nesten ,de puppy’s zijn in dit geval meestal te groot en kunnen dus niet door het geboortekanaal
  • Het sterk overschrijden van de drachtduur
  • Een uterus (baarmoeder) die onvoldoende contraheert (samentrekt )en niet reageert op medicatie
  • Groen – zwarte uitvloei zonder dat er onmiddellijk een puppy volgt
  • Een teef die 20 minuten perst zonder tussenpauze zonder dat er een puppy komt-Afwijkende ligging van de puppy’s
  • Een te smal bekken van de moeder bijvoorbeeld ten gevolge van een vroeger ongeval.

LET OP: een Franse Bulldog mag niet meer dan 3 keizersnedes ondergaan!!!