Maligne Hyperthermie
Inleiding
Maligne Hyperthermie (MH), letterlijk vertaald: kwaadaardige oververhitting, is een erfelijke aandoening die voor kan komen bij alle hondenrassen, varkens en mensen en kan leiden tot sterfte. Niet te verwarren met ‘gewone’ oververhitting door wild spelen met tropische temperaturen of bijvoorbeeld opsluiting in een te warme auto.
Oorzaak en gevolg
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een fout in de calciumstofwisseling van de skeletspieren. Calcium speelt een belangrijke rol in het samentrekmechanisme van de spiercellen. Bij dieren die aan deze aandoening lijden is er een te hoog gehalte aan calcium, hetgeen leidt tot hevige spiersamentrekkingen, bovenmatige verzuring en een overschot aan warmteproductie.
Hierdoor kan de lichaamstemperatuur gaan stijgen en levensbedreigende waarden aannemen. Dit is dan weer schadelijk voor de vitale organen en kan zodoende dus leiden tot sterfte. De kans dat deze ziekte tot uiting komt is het grootst bij gasanesthesie, extreme inspanning, training, stress, en dergelijke. Bij bepaalde rassen komt deze zeldzame aandoening vaker voor, te weten de Greyhound, Deerhound, Labrador en Leonberger.
Diagnose
De diagnose kan worden gesteld middels DNA-onderzoek. Hiervoor wordt een bloedmonster van uw hond afgenomen dat vervolgens voor onderzoek naar een specialistisch laboratorium gestuurd wordt. U zult begrijpen dat het te lang duurt voor de definitieve diagnose door middel van zo’n bloedonderzoek binnen is, om daarop te kunnen wachten, terwijl je dier doodziek en oververhit binnengebracht is. Adequaat en razendsnel handelen is het enige dat telt op zo’n moment.
Therapie
Honden met maligne hyperthermie komen er nooit meer vanaf, ze zullen er steeds weer last van krijgen in reeds eerder genoemde risicosituaties. De behandeling omvat spierverslappers direct in de bloedbaan toe te dienen, infuus, koelen, voorzien van extra zuurstof, eventueel glucose en alle triggers uiteraard wegnemen, bijvoorbeeld. direct stoppen met inspanning, training, gas anesthesie, enzovoorts. Ondanks alle inspanningen kan deze aandoening fatale gevolgen hebben.
Preventie
De allerbelangrijkste preventie ligt in het nemen van fokmaatregelen! Nooit fokken met lijders. Kies voor injectienarcose in plaats van gas anesthesie bij MH patiënten, preventief toedienen van een spierverslapper, pre-anesthetisch bloedonderzoek, waakinfuus tijdens narcose, premedicatie, lichaamstemperatuur strikt monitoren, correcte pijnstilling en duidelijk communiceren dat er sprake is van een risicopatiënt!