Het probleem

Spondylose is een aandoening van de gewrichten van de wervelkolom. Het ontstaat door instabiliteit tussen de wervels en slijtage van de tussenwervelschijven.
Tussen alle rugwervels zit een tussenwervelschijf, dit is een soort stootkussentje van kraakbeen. Deze tussenwervelschijf zorgt ervoor dat de wervels niet hard tegen elkaar kunnen botsen. Wanneer de tussenwervelschijf gaat slijten of minder flexibel wordt, gaat het lichaam dit proberen te compenseren met botwoekeringen. Dit is echter nooit zo flexibel als het kraakbeen van de tussenwervelschijf. We zien aan de onderzijde van de wervels haakvormige botnieuwvormingen. In een later stadium kunnen de haken zo groot worden dat ze contact met elkaar maken en de wervels aan elkaar vastgroeien. Bewegen wordt hierdoor lastig en pijnlijk.  Spondylose is een aandoening die zich bij bijna alle dieren in de loop van hun leven ontwikkelt. Het komt over de gehele wervelkolom voor, maar bij de hond voornamelijk in het lendegebied (onderrug).

  • Foto Spondylose

 

De oorzaken

Oorzaken van spondylose?
Het is niet altijd duidelijk een oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van deze aandoening.
Wel is het zaak om de beweging bij jonge honden (pups) sterk te doseren, op deze leeftijd zijn de honden nog niet volwassen en volgroeid en bestaat een hoger risico op deze aandoening en eveneens arthrose.
Ook sporthonden waarbij teveel van hun lichaam gevraagd wordt lopen een verhoogd risico.

Deze beschadiging kan ontstaan door:

Trauma ( bv na het scheuren van de kruisbanden in een knie)
Verkeerde en onvoldoende beweging
Het niet goed scharnieren van een gewricht tgv een erfelijke afwijking (meest bekend is wel de heupdysplasie waarbij de kop niet mooi in de kom past)
Ontstekingen in een gewricht waarbij het kraakbeen wordt gezien als lichaamsvreemd (reuma)
Verkeerde voeding
Overgewicht
Verder kan er ook sprake zijn van een erfelijke kwestie.

Leeftijd speelt een grote rol. Bij het ouder worden zal er meer slijtage van de wervelkolom zijn. Maar bij sommige honden komt het helaas ook al op jonge leeftijd voor.
Grote hondenrassen ontwikkelen relatief vaker spondylose dan kleine rassen. Waarschijnlijk door het grotere lichaamsgewicht.
Ook beweging kan van invloed zijn: als op jonge leeftijd te veel gevraagd wordt van de hond qua beweging kan er door overbelasting slijtage van de rug ontstaan.
Ten slotte kan een ongeluk of blessure de rug ook beschadigen.

De symptomen

Meestal worden de klachten pas zichtbaar op oudere leeftijd. De hond loopt met een gekromde, stijve rug, soms met een zwabberende achterhand. Hij kan niet goed ergens meer op- of afspringen of makkelijk omhoog komen vanuit ligpositie. Wanneer de botnieuwvormingen zo groot worden dat druk op het ruggenmerg of de zenuwen optreedt, kan zwakte of zelfs verlamming van de achterpoten ontstaan. In dat geval kan ook incontinentie van urine en ontlasting optreden.

De diagnose

Spondylose kan worden vastgesteld door röntgenologisch onderzoek, hierop zijn de bruggen en haken in de wervelkolom vaak duidelijk te zien.

Mogelijke behandelingen

De botwoekeringen gaan niet meer weg, ze zijn ook niet operatief te verwijderen. Het is van belang om nieuwe botvorming te voorkomen, de rug soepel te houden en de bespiering in de achterhand te optimaliseren waardoor het ongemak voor de hond zo min mogelijk is.
Als eerste willen we de ontsteking en de bijbehorende pijn verminderen en verdere voortgang zoveel mogelijk af remmen. Dit wordt bereikt met behulp van ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s. Bekende merknamen hiervan zijn Rimadyl, Previcox en Metacam.
Daarnaast kan de therapie ondersteund worden door voedingssupplementen, zoals glucosaminen en omega-3-vetzuren.
Indien er sprake is van overgewicht is het erg belangrijk de hond, gecontroleerd, te laten afvallen.
Veel kan worden bereikt met bewegingstherapie of fysiotherapie. De spieren rondom de gewrichten worden weer soepeler, minder pijnlijk en sterker. Ook bestaan er verwarmde hondenzwembaden voor honden met dit soort klachten.
Verder kunnen de leefomstandigheden van de hond aangepast worden. Denk aan een loopplank om in de auto te komen, gladde vloeren thuis bedekken met een vloerkleed, vaak kleine stukjes wandelen in plaats van één grote wandeling per dag.

Prognose

Spondylose is een aandoening die niet hersteld, maar wel behandeld kan worden: met een adequate behandeling kan de hond nog een plezierig leven hebben. Honden laten pijn echter anders zien dan mensen, dus let goed op kleine veranderingen in beweging of gedrag.