Zoals u misschien bekend is, is de “pijl-staart” de oorspronkelijke staart en is de “kurketrekker-staart” een type staart dat ook toegestaan is.
Dat heeft niet alleen betekenis voor de schoonheid van de hond, maar ook voor de gezondheid van de hond. (De staart behoord tot het skelet van de hond)
Bij de pijlvormige staart zijn de staartwervels meestal normaal aangelegd en is een normale beweging van de staart mogelijk.
De huid onder de staart kan meestal goed schoon gemaakt worden en er zal niet snel “broei” optreden onder de staart, want er is luchtstroom mogelijk.
Bij de “kurketrekker-staart” zijn de staartwervels met elkaar vergroeid. Soms is een geringe beweging van de staart mogelijk.
Bij deze staart is het zeker niet uitgesloten dat de staartpunt niet netjes op/boven de anus ligt, maar dat hij naar binnen gericht is.
Indien dit het geval is, is het vaak erg moeilijk om de huid onder de staart schoon te maken.
Het gevolg hiervan is dat de huid hier ter plaatse gaat ontsteken waardoor de hond jeuk krijgt rond de anus.
De bulldog kan niet zoals bijvoorbeeld een labrador retriever rond de staart likken, maar hij kan wel met de staartwortel over de vloer of langs een muur schuren.
Vaak wordt op zo’ n moment gedacht dat de bulldog last heeft van zijn anaalklieren of dat wormen in het spel zijn.
Een goed onderzoek van de staart en anaalklieren kan uitsluitsel geven.
Indien de huidontsteking onder de staart de oorzaak is, zal eerst getracht worden de huid schoon te maken met bijvoorbeeld betadine of detol en daarna met een ontstekingsremmende zalf in te smeren (b.v. Hydrocortiderm), dit moet 2 tot 3 maal daags gebeuren.
Soms is het ook nodig een antibiotica-kuur te geven.
Als de huidontsteking over is moet men toch nog dagelijks de huid onder de staart schoon blijven maken en zalven.
Indien de staartpunt dusdanig ver naar binnen is gegroeid dat schoonmaken niet lukt of als de staart de endeldarm gedeeltelijk dicht drukt, dan wordt besloten tot amputatie van de staart.
Hierbij wordt meestal de gehele staart verwijderd en wordt m.b.v. de huid die op de staart aanwezig is een soort “fop staartje” geconstrueerd zodat het niet zo “kaal” aan de achterzijde is.